Raiffeisen bank ruší poplatek za vedení hypotéky

18.12.2012 00:28

Zrušení poplatku za správu úvěru.
Raiffeisenbank a.s. ruší s platností od dnešního dne, tj. 3.12.2012, poplatek za správu úvěru (aktuálně 150 Kč/měsíčně) u všech nově poskytnutých hypoték.
Poplatek budeme promítat do finální výše úrokové sazby, která se tímto přibližuje k RPSN. Proto čím nižší hypoteční úvěr, tím se zrušení poplatku projeví více na výši úrokové sazby (orientačně u úvěru na 20 let: 1 mil Kč - +0,3%, 2 mil. Kč - + 0,15%...). Ale: V případě účelových hypotečních úvěrů lze zaplacené úroky odečítat od základu daně :-)


K tomuto rozhodnutí nás přiměly dvě skutečnosti:
1. Banka s úspěchem realizovala kampaň na spotřebitelské úvěry, ve kterých komunikovala právě absenci veškerých poplatků, neboli klient hradil jako cenu úvěru pouze úrok. Kampaň měla mezi klienty velmi dobrou odezvu.
2. Klienti poplatek vnímají negativně, často je velmi vysoko v žebříčku „absurdních poplatků“. Klienti též poukazují na to, že se poplatkem snižuje transparentnost reálné ceny, kterou za úvěr platí.

U hypoték podepsaných před datem 3. 12. 2012 se nic nemění, poplatek bude nadále účtován (není promítnut v úrokové sazbě).


Změna ceny bude klientům oznámena Dodatkem k Ceníku (na webu RB k dispozici od 3. 12.).