Rady, jak dobře ochránit svůj byt v bytovém domě

12.03.2013 21:16

Mnoho majitelů bytů vůbec neví, zda a jak mají pojištěný bytový dům, v němž bydlí. Potvrzují to pojišťovny. Když se správce domu či výbor SVJ o pojistku moc nestarají, může to být problém.

 

Pojistky některých bytový domů jsou zastaralé. Jestliže je pojistná částka příliš nízká, je pak nízké i odškodnění případné škody.

Obsah pojistné smlouvy bytového domu zná zpravidla jen výbor společenství vlastníků, měl by ji znát ale každý vlastník bytu.

Pojistky některých bytových domů a paneláků tak mají do dobré pojistné ochrany hodně daleko. Nebo jsou zastaralé a vůbec nepřihlížejí k tomu, že v domě proběhla rekonstrukce či obnova společných částí. V případě, že by došlo k rozsáhlému poškození domu nebo jeho zničení, peníze vyplacené z pojistky nemusí stačit na uvedení objektu do původního stavu.

 

Neznalost pojištění vás může stát peníze

Pokud nevíte, jak je váš bytový dům pojištěný, začněte být aktivní. Obraťte se na výbor či správce objektu, aby vám sdělil, u které pojišťovny je pojistka uzavřená, jaká rizika zahrnuje, co je konkrétně ochráněno a na jaké pojistné limity. V pojištění budovy nejsou jen obvodové zdi, ale také okna, vchodové dveře, společné prostory, výtah a tak dále.

 

Zajímejte se o aktualizaci pojistky

Zjistěte si také, kdy výbor či správce vašeho domu pojistku naposledy aktualizoval. Některá společenství vlastníků se o aktualizaci pojistek moc nestarají a dům tak může být podpojištěný. Jestliže je pojistná částka příliš nízká, je pak nízké i odškodnění případné škody.

Poznatky z praxe

Jen cca 50% lidí průběžně aktualizuje pojistnou částku.

Celkem 80%  lidí si přitom myslí, že jsou pojištěni dobře.

Pokud dojde k rekonstrukci bytového domu, mělo by společenství vlastníků pojištění aktualizovat co nejdříve. Pojistná částka by určitě měla odpovídat hodnotě, za kterou by bylo možné postavit stejný dům, na stejném místě.

Vyzvěte výbor, aby porovnal nabídky

Po pěti letech, kdy si společenství vlastníků musí zvolit nový výbor, je užitečné provést revizi pojistné smlouvy. Zároveň je dobré si vyžádat nabídky od více pojišťoven a porovnat je se stávající smlouvou. Pojistné produkty se vyvíjejí a může se stát, že jinde získáte lepší pojistnou ochranu.

 

Jestliže dům, ve kterém vlastníte byt, je pojištěný kvalitně, je zbytečné sjednávat vlastní smlouvu. V takovém případě postačí, když si pojistíte pouze domácnost, tedy vnitřní zařízení bytu.

Pokud splácíte hypotéku, samostatnou pojistku stavby bytu nejspíš máte, bez ní by vám většina bank žádné peníze nepůjčila. 

Ani v tomto případě byste však neměli zapomenout na pojištění domácnosti.

 

Jindřich Benda

 

Pokud Vám mé články dávají smysl, přepošlete je svým přátelům!