Necháváte ve svém voze malý techničák?

07.04.2014 14:29

Já běžně ano, auta si s manželkou půjčujeme podle potřeby. Vy možná také a když si nevezmete i OTP, tak Vás dle Murphyho zákona zastaví hlídka a pokuta je na světě. Tak je jistější OTP ukrýt důmyslně ve voze.

V případě krádeže automobilu pojišťovna po majiteli žádá (kromě běžných dokumentů) také velký a malý technický průkaz a 2 klíčky od auta.

Úplně nejhorší scénář nastane, když jste pojištěni u přísné pojišťovny, nedodáte náhradní klíč, nedostanete nic. Nedodáte velký technický průkaz, dostanete jen polovinu očekávané částky. Nedodáte malý technický průkaz, dostanete od pojišťovny například o 10% méně.

Samozřejmě ne každá pojišťovna je takto striktní, záleží i na přístupu likvidátora. Každopádně se vyplatí mít přehled, kde co máte a necháváte.

Jak situaci řeší pojišťovny? Dostat přesnou odpověď bylo téměř nemožné, tak tedy výběr ze šalamounských odpovědí:

 

  Malý TP Velký TP Klíček x2
Allianz může být kráceno vzhledem k okolnostem
ČP může být kráceno vzhledem k okolnostem
ČSOB není kráceno pojistné plnění
Kooperativa např. 10% může být kráceno
Uniqa není kráceno 50% může být kráceno
Wüstenrot někdy někdy 100%
ČPP krátí vždy, ale různě (dle okolností)
AXA není kráceno pojistné plnění
 

 

Tabulka vyjadřuje odpovědi pojišťoven, směrodatné by pro Vás měly být pojistné podmínky Vašeho pojištění.

Závěr: Kdo ztratí náhradní klíč od auta, měl by tuto skutečnost nahlásit aspoň své pojišťovně. Těch pár minut, které celá akce zabere, může mít cenu nového vozidla. Malá plastová kartička OTP ponechaná v autě, které si vyhlédli lapkové, může vyjít i na 10% z ceny vozu.