Kolik peněz máte na běžném účtu?

29.11.2012 22:55

Podle statistiky z roku 2011 bylo na běžných účtech v ČR uloženo jeden milion miliard korun!

1 000 000 000 000 000 Kč na úrok 0,05% p.a. Neuvěřitelné!


Zvažte, kolik času strávíte vyděláváním peněz v zaměstnání nebo kolik energie věnujete podnikání. Peníze jsou primárním zhmotněním našeho pracovního úsilí a určitě se vyplatí věnovat jim péči.

Mnoho lidí z různých důvodů nechává svoje finanční rezervy na běžném účtu v bance nebo v horším případě doma v obálce za knihovnou. Už jenom fakt, že peníze podléhají inflačnímu vlivu, snižuje jejich hodnotu. Například ze 100 tisíc na běžném účtu při úroku 0,05 % a čtyřprocentní inflaci bude mít po pěti letech kupní sílu o dvacet tisíc nižší. Jinými slovy – za pět let za tyto peníze nakoupíme totéž, co dnes stojí 80 tisíc.

Zkontrolujte, jestli máte peníze uložené tak, aby úrok alespoň pokrýval inflaci. Zeptejte se ve Vaší bance, jestli Vám nabídne spořící účet s vyšším zúročením, než je na běžném účtu. Banky dnes tyto účty běžně mají. Zpravidla Vám tento produkt na přepážce sami nenabídnou, protože pro banku jsou peníze na Vašem běžném účtu zajímavější než na spořícím účtu.
Touto jednoduchou „inventurou“ můžete při stotisícovém vkladu vydělat na pětiletém horizontu dvacet tisíc korun.

 

Na pohotovostní rezervu, která by měla činit minimálně takovou částku, aby pokryla výdaje na 6 měsíců je vhodné používat spořící účet.

 

Spořící účty jsou zdarma, jejich zřízení, ani vedení není zpoplatněno.

 

Spořící účet můžete mít v jakékoliv bance, bez nutnosti měnit Váš osobní účet.

 

Využijte nabídek nových bank na trhu, aby nalákaly klienty, nabízejí mnohem zajímavější úročení, než velké banky.

 

Pokud Vám naše rady dávají smysl, sdílejte je na Facebooku, nebo pošlete odkaz Vašim známým.