Je Vaše pojištění majetku k ničemu?

03.07.2014 09:58
Všechno kolem nás se mění.  Pořizujeme si nové technologie, vybavujeme byt, děláme rekonstrukce, přistavujeme. Vymalováním, nebo výměnou starého nábytku za nový v podobné kategorii, se hodnota domácnosti nezmění, ale pokud si pořídíte vybavení, které jste před tím neměli, nebo je vyšší kategorie, tak už ano!
Pokud pravidelně neaktualizujete své pojistné smlouvy, může být Vaše pojistka k ničemu.
Výzkum české asociace pojišťoven, který byl prováděn již před více jak dvěma lety, ukázal, že třetina občanů si pojištění nemovitosti neaktualizuje. Bohužel velká většina respondentů ani nevěděla, že se pojištění může, či dokonce musí aktualizovat.
Abychom zabránili škodám dřív, než bude pozdě, měli bychom se zaměřit především na:
Aktuální údaje o osobách na pojistce – pojištěný, pojistník…
Pojistná částka by měla odpovídat aktuální ceně.
 
Pojištění domácnosti se týká vše, co vypadne, když dům vezmete a obrátíte vzhůru nohama.
K tomu můžete přidat vnitřní omítky, dveře a kuchyňskou linku, pokud je pevně přidělaná a nevypadne s ostatním nábytkem.
Pojištění se vždy sjednává na cenu „novou“ když vyhoříte, nebudete chodit po bazarech a shánět stejné kanape jako jste měli, ale půjdete do obchodu a koupíte nové.
 
To další co nevypadnulo se řadí pod pojištění nemovitosti.
Odpovídá pojistná částka na smlouvě aktuální ceně vaší nemovitosti (nepočítejte pozemek)? Jinými slovy: pokud by došlo k totální škodě a nemovitost lehla popelem, byly byste schopni, ji za částku, na kterou je pojištěna postavit znovu?
Pokud jste například rekonstruovali dům, zateplovali fasádu a přistavovali druhé patro, změnila se i cena nemovitosti. Kromě aktualizace smlouvy se také doporučuje i fotodokumentace.
 
Přestože kontrola smlouvy může být triviální záležitostí, mnohdy se zanedbává. Zvláště tomu nahrává již uvedený stav, kdy celých dvacet procent pojištěných neví, že by aktualizaci měli kontrolovat. Lehce se tak může stát, že pojistná smlouva, kterou klienti sjednali před deseti lety, již neplatí. V případě krádeže, vytopení nebo požáru by byl majitel bez platné pojistné smlouvy bez nároku na výplatu pojistného plnění. Podobné problémy nastávají i se změnou osobních údajů.
Ať už tedy jde o nové bytové jádro, nebo celé patro, je dobré navštívit finančního specialistu, nebo pojišťovnu a poradit se, zda Vaše pojistná částka skutečně odpovídá hodnotě Vaší domácnosti. V minulosti se stávalo, že se uzavírali pojistné smlouvy, kde byly pojistné částky často podhodnocené. Pokud byly podhodnocené již v době vzniku, jak jsou na tom asi dnes?
Nejenom, že Vám aktualizace pojištění může zachránit majetek, ale díky výhodným aktuálním nabídkám mnohdy ušetříte i nemalé finanční prostředky.
 
Nejste si jisti, jak je na tom Vaše pojistná smlouva?
Můžete využít i možnost konzultace online a pojistnou smlouvu nascanovat.
 
Pěkný den bez škod na Vašem majetku
Vám přeje
 
Jindřich Benda
Specialista na hypotéky, pojištění nemovitostí a investice