Jak dlouhou splatnost hypotéky zvolit?

30.01.2013 13:44

 

Jak dlouhou splatnost hypotéky zvolit? 

 

 Podle délky splatnosti, respektive doby, po kterou budete hypotéku splácet, se bude odvíjet i váš rodinný rozpočet.

Tuto otázku byste měli mít vyřešenou ještě před tím, než vůbec začnete hledat vhodnou nemovitost. To, kolik budete schopni ze svého rozpočtu dát měsíčně na splátky a především po jak dlouhou dobu, vám naznačí, jak vysoký úvěr si můžete dovolit.

Raději delší splatnost s rezervou než "jít na krev"

A co je tedy lepší - splácet déle, rozpočet měsíčně zatěžovat méně, ale bance v konečném důsledku vrátit mnohem více, nebo mít hypotéku brzy "z krku" i za cenu splátek nastavených na maximum?

Odpověď není jednoznačná. Klientům doporučujeme zodpovědně naplánovat svou budoucnost (respektive budoucnost celé rodiny) pokud možno do nejmenších detailů a počítat se situacemi, které mohou mít vliv na rodinný rozpočet (například založení rodiny, narození dítěte, změna práce apod.). 

 

Maximální doba splatnosti

  • 30 let: Česká spořitelna, GE Money Bank, Komerční banka, LBBW Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank, Wüstenrot
  • 35 let: Equa banka
  • 40 let: mBank, Hypoteční banka, ČSOB*, Poštovní spořitelna*

*do 70 % hodnoty zástavy (zdroj banky)

Při rozhodování o délce doby splatnosti vstupuje mnohdy do hry i psychologický faktor - strach ze závazku "na celý život". "Někteří klienti se obávají nejisté budoucnosti a snaží se mít úvěr na své vysněné bydlení splacený, co nejdřív je to možné. Nicméně klientům vždy doporučujeme myslet také na finanční rezervu a nejít na okraj svých aktuálních finančních možností,"

Proto raději volte o pár let delší splatnost s nižší splátkou a tvořte rezervy, částku, kterou byste mohli eventuálně využít na splácení při kratší době splatnosti  spořte, nebo investujte.

Pokud u vás nenastane žádná nečekaná životní situace (od pokažené pračky až po případnou ztrátu zaměstnání), můžete třeba při změně fixace úrokové sazby rezervu použít na mimořádnou splátku.

V současné době banky klientům nejčastěji nabízejí až 30letou dobu splatnosti hypotéky. Nicméně u mBank, ČSOB a Hypoteční banky má klient na uhrazení dluhu dokonce 40 let. Průměrná doba splatnosti pohybuje mezi 23 - 25 lety. 

 

Do délky doby splatnosti je třeba započítat i věk. Maximální hranicí pro banky je 70 let. Klient musí do dovršení tohoto věku mít hypotéku splacenou.
 

Pro představu o výši měsíčních splátek v závislosti na době splatnosti jsme zvolili modelový příklad pro hypotéku ve výši 1,6 milionu korun (průměrná výše hypotéky) a úrokovou sazbu 3,59 procenta.
 

Výše měsíční splátky dle doby splatnosti

 

Hypotéka 1,6 milionu korun, úroková sazba 3,59 procenta

 

Doba splatnosti

Výše měsíční splátky

Celkem zaplaceno   

 
 

20 let

9 353,52

2 244 845,22

 

25 let

8 087,41

2 426 224,13

 

30 let

7 265,34

2 615 521,63

 

35 let

6 696,35

2 812 468,06

 

40 let

6 284,91

3 016 758,64

 

 Poznámky: výpočty jsou orientační

 

Pokud vybetere špatně

Pokud se dostanete do situace, kdy vám původně nastavená doba splatnosti přestane vyhovovat, banky vám ve většině případů umožní ji prodloužit i zkrátit.

Samozřejmě musíte splnit předem dané podmínky. Například při prodloužení doby splatnosti je zásadní maximální věk klienta, který nesmí být překročen. Při zkrácení zase hraje velkou roli bonita klienta - musíte mít dostatečné příjmy na vyšší měsíční splátku.

Prodloužení, respektive zkrácení doby splatnosti představuje zásah do úvěrové smlouvy a banky je tedy řeší dodatkem ke smlouvě, který zohledňuje požadovanou změnu smluvních podmínek. A za to si banky pochopitelně účtují poplatek. Jeho výše se u většiny z nich pohybuje od dvou do deseti tisíc korun.


Bez poplatku budete mít změnu doby splatnosti či mimořádnou splátku v den, kdy vám skončí aktuální fixace úrokové sazby.

 

 

Hodně úspěchů při výběru Vašeho vysněného bydlení!