Inflace = nejvíce podceňované riziko

05.05.2017 14:43

 

Několik posledních let jsme zapoměli co to inflace je, naposledy jsme ji zažili asi před třemi lety. Od té doby jsme žili na polštáři nulové inflace, ceny se prakticky nezvedaly. Nevadily nám nízké úroky v bance, vždyť i spořící účty dokázaly reálně nějakou tu desetinku vydělat. Banky si toho byly vědomy, postupně utahovaly kohoutky a nyní i ty nejlepší spořící účty nabízí úrok sotva 0,3 % a to ještě jen do vkladu 250 000Kč, vše co je nad se úročí nulou. I tak jsme mohli být spokojeni, až doposud.

 

 

 

INFLACE SNIŽUJE REÁLNOU KUPNÍ SÍLU PENĚZ

 

Míra inflace v procentech

 

 

 

Cíl České národní banky a všech vyspělých ekonomik je inflace na úrovni 2 %. Dlužníci jásají, spořící občan pláče. Ten, kdo se před rokem upsal bance a vzal si hypotéku s úrokem pod 2 % může být spokojen, inflace úrok na jeho dluhu reálně vymaže. Koupit nemovitost na hypotéku se může jevit jako ideální řešení. „Bezúročná“ půjčka, kterou by ještě mohl platit nájemník. Nízké úrokové sazby, ale zvedly poptávku po nemovitostech a jejich ceny vzrostly až na poměrně nezdravou úroveň, do poskytování hypoték dokonce musela zasáhnout centrální banka a jejich poskytování začala regulovat. Zadlužit se tedy musíme mnohem více, než bychom museli před rokem, navíc na trhu chybí nabídka a o komerčně zajímavé byty se strhl boj podobný aukčnímu přihazování, výsledná cena nakonec může přestat dávat celému projektu ekonomický smysl.

 

 

 

Zdroj: ČNB

 

 

 

Pokud tedy v inflačním prostředí na něco spoříme, ať je to renta, nebo vlastní nemovitost a odložili jsme si peníze do banky, náš cíl se nám neustále vzdaluje. Cena zboží roste, ale peníze nepřibývají. Abychom svého cíle dosáhli musíme dávat stranou více peněz, nebo je začít zhodnocovat.

 

 

Máme-li u banky na spořícím účtu uloženo 100 000 Kč s úrokem 0,3 % bude jejich reálné zhodnocení za rok minus 1,7 %. Za rok takto proděláme 1 700Kč, našich 100 000 Kč bude mít za rok kupní sílu jako dnešních 98 300Kč. Takže abychom si za rok splnili cíl za stotisíc, budeme muset z výplaty doplatit 1 700 Kč. Následující roky se ztráta bude ještě více prohlubovat To asi není stav, který by se Vám líbil.  

 

 

 

 

Co kdybychom místo doplácení peníze raději lépe zhodnocovali? Protože jsme hodně konzervativní, budeme se držet více při zemi. Počítejme například výnos 3,5 %. Po odečtení 2% inflace.

 

 

 

To už vypadá zodpovědněji. Výsledný rozdíl je 9 582 Kč na 3 roky lépe uložených 100 000 Kč.

 

 

Co když už nechceme v bance prodělávat na všech svých úsporách a lépe uložíme trochu víc, řekněme 500 000 Kč a v bance si necháme jen několika měsíční rezervu. Po odečtení 2% inflace.

 

 

 

 

A kdybychom nebyli až tak moc konzervativní, ale jen trochu a z části vyvážení? Mohli bychom pak uvažovat o výnosu například 5 % a trošku déle, třeba 5 let. Naše peníze by se nám za to odvděčily.

Po odečtení 2% inflace.

 

 

 

 

OSVOBOĎTE SVÉ PENÍZE Z BANKOVNÍCH KONCENTRÁKŮ A NECHTE JE VYDĚLÁVAT

 

 

 

Riziko inflace společně s rizikem nicnedělání postupně zlikviduje Vaše úspory. Neberte správu peněz na lehkou váhu, vydělat je taky nebylo snadné.  Teď, když už peníze máte, nechte pro změnu pracovat je.

 

 

 

 

Jsem hodně konzervativní, bojím se, že o peníze přijdu!

Také jsem konzervativní a nechci přicházet o peníze, právě proto se jim věnuji a investuji je, využívám k tomu pouze osvědčené nástroje schválené a regulované Českou národní bankou. Riziko umíme spočítat a řídit.

 

 

Chci mít peníze k dispozici, kdyby se přihodilo něco nečekaného.

Finanční prostředky umístíme tak, abyste k nim měli přístup. V případě potřeby je můžete mít zpět na Vašem běžném účtu do jednoho měsíce. Peníze můžete vybírat i postupně, klidně několikrát do roka a bez poplatků.

 

 

Co když se se mnou něco stane, kdo pak moje peníze dostane?

Investice podléhají dědickému řízení, stejně jako v bance.

 

 

Co když bude inflace vyšší, než 3 %?

Využíváme i nástroje, které reagují na nárůst inflace, například nemovitostní fond, který generuje příjem z pronájmu. Nájemník nemovitosti má ve smlouvě inflační doložku.

 

 

Kde uvidím, co se s mými penězi děje?

Ke každé investici budete mít oline přístup přes internetový prohlížeč, vše je zabezpečeno hesly.

 

 

Ve financích se moc neorientuji, má specializace je jinde, na koho se můžu obracet, aby mi vše vysvětlil a pomohl s případnými výběry?

Bude mi ctí, pokud se obrátíte na mě, svým klientům se starám o peníze od roku 2009 a je na mě spoleh. Mám sice kancelář v Brně, ale klienty navštěvuji i u nich doma.  Má práce bude postarat se o zhodnocení Vašich peněz, minimálně 1x ročně se potkat a prezentovat Vám výsledky, v případě potřeby samozřejmě i častěji. Finanční prostředky určené k investici nepřebírám, ani nejdou přes můj účet, budete je posílat přímo do vybraných institucí.

 

 

 

Pro další dotazy jsem k dispozici na níže uvedených kontaktních údajích.

 

 

 

Nezapomeňte! Investovat bez plánu je jako vyjet na moře bez GPS. Pro své klienty nechávám zpracovávat individuálně investiční plán s přesně definovaným rizikem a očekávaným výnosem.

 

 

 

 

 

PARTNEŘI:

 

 

 

 

 

 

 Jindřich Benda

 Investor a investiční zprostředkovatel s registrací ČNB

 IČO: 74932721

Office: Cejl 72, Brno 602 00

Tel: 603 342 342

E-mail: benda@hypotip.cz

https://www.facebook.com/wikiinvestice

www.hypoTIP.cz