Hypotéky v době koronavirové

03.04.2020 14:53

Hlavní a nejčastější otázka je, kdy budou banky snižovat sazby na médii avízovaných 1,5%. Vyplatí se počkat s hypotékou? 

Aktuálně je úroková sazba od ČNB snížena na 1%, tedy o 1,25%, ale banky pořád drží hypotéky nad 2,5%, jak je to možné? Mají totiž jiné starosti, vláda je chce oškubat, předat své povinnosti postarat se o své občany na někoho jiného, dokonce se zminovalo o bezůročné období, zatím to naštestí vypadá jen na odklad splátek, všechny tyhle změny je potřeba implementovat do metodiky. Máme některé sektory, které jsou dnes bez příjmu, ty jsou postupně odstřihování od možnosti financování - cestovní ruch, gastro, služby, letecká doprava... Brzy se to bude týkat investičních nemovitostí na pronájem, tady už není řeč o úroku, ale o tom, jestli hypotéku dostane, nebo ne. Banky vyhodnocují rizika deflautu - nesplácení úvěrů, to bude taky něco stát, proč tedy snižovat sazby? Je třeba tvořit nějaký zisk a mít polštář až přijdou opravdu špatné časy a věřte, že vláda jim příkladem není. Je potřeba se říci, že když stát nařídí bankám poskytovat nějaké skupině úlevy, tak to zaplatí všichni jeji klienti. 

Sazby asi půjdou dolů, ale já to očekávám nejdříve v létě 2020 a podle mě to nebude plošně, ale budou to individuální sazby, podle výsledků scoringu.