Budou si banky držet klienty s hypotékami i po zlém?

25.11.2014 12:16

Od začátku roku 2014 mohou banky na základě účinnosti NOZ - nového občanského zákoníku, u nových hypoték využít institutu ZÁKAZ ZCIZENÍ A ZATÍŽENÍ NEMOVITOSTI. Tuto skutečnost banky zapisují v katastru nemovitostí u nemovitosti, která je v zástavě.

Zákaz zcizení a zatížení může mít neblahý vliv na refinancování vaší hypotéky.

Pod zákazem zcizení nemovitosti si můžete představit zákaz prodeje nemovitosti, zákaz darování, nebo směny.

Zákaz zatížení znamená, že nemůžete nemovitost zatížit žádným jiným věcným právem, tedy například zástavním právem jiné banky.

V současné době banky zákaz zcizení a zatížení nemovitosti uplatňují v zástavních smlouvách pro nové hypotéky. Pro banky je to ochranou před zatížením věcným břemenem, které by mohlo způsobit pokles hodnoty nemovitosti. Naopak pro vlastníka je to ochrana před podvodným jednáním s jeho nemovitostí.

Jestliže budete mít u své nemovitosti toto zástavní právo zapsané, může pro Vás být případné refinancování hypotéky komplikované. Když budete chtít svoji hypotéku na konci fixace refinancovat k jiné bance s lepšími podmínkami, měli by jste začít jednat s předstihem. Může Vás totiž čekat vyjednávání s Vaší stávající bankou, aby zákaz zcizení a zatížení z katastru stáhla, aby nová banka mohla úvěr refinancovat.

 

Jaká bude praxe se teprve ukáže, zatím nejsou hypotéky z roku 2014 u konce své fixace. Každopádně nic není tak horké jak se uvaří, mnohá média tuhle informaci nafukují do biblických rozměrů, jak je u nich zvykem a zbytečně působí paniku.

 

Jindřich Benda

Hypoteční specialista