Blíží se konec fixace Vaší hypotéky? Poradím Vám jak se na to připravit.

26.03.2013 20:05

 

Pokud patříte k těm, kterým bude v tomto roce končit fixace hypotéky, nebo-li období, na které máte s bankou zafixovanou úrokovou sazbu, tak právě pro vás je určen tento článek.

Úrokové sazby jsou proklatě nízko. To je skvělá zpráva pro cca 100 tisíc lidí, kterým letos končí fixace úrokové sazby u hypotéky. Dosáhnout na sazbu kolem tří procent je pro většinu reálné.

Při sjednávání nové hypotéky banky nabízely akce, které na další fixační období neplatí, navíc slevy za pojištění a jiné produkty se také již nezapočítávají. Takže, když vám vaše banka nabídne vysoký úrok, je snadné přejít jinam. Poradím vám jak na to.

K datu konce fixace sazby, vám banka nabídne sazbu na další období. V termínu fixace máte možnost splatit celý závazek, nebo jeho část či refinancovat k jiné bance. Pro vyjednání co nejlepších podmínek jednejte s předstihem!

Podívejte se na svoji smlouvu o hypotečním úvěru, najdete tam článek, ve kterém je uvedeno do jakého data platí sjednaná úroková sazba. Standardně to chodí tak, že vám vaše banka přibližně měsíc před výročím fixace pošle dopis, kde vám oznámí sazbu na další období. Vy na dopis čekat nebudete, získáte tak náskok, protože některé banky posílají dopisy na poslední chvíli. Získaný čas využijete na zmapování trhu a zjištění jak jsou na tom s nabídkami i jiné banky.

Abyste nemuseli obíhat všechny banky, oslovte hypotečního poradce. Má to několik výhod,  ušetříte váš čas, a od odborníka získáte najednou více nabídek a zpravidla také o pár desetin nižší úrok, než by jste dostali na pobočce. Navíc vám specialista pomůže i se samotným refinancováním, hlavně vyřizování agendy,  kromě samotných bank i s katastrem nemovitostí či pojišťovnami. Což je pro mnohé lidi noční můra.

S největší pravděpodobností budou nabídky jiných bank výhodnější. Pokud totiž úvěr řádně splácíte, ostatní banky vás berou jako prověřeného klienta s dobrou platební morálkou.

Při výběru banky však nezapomeňte na to, že sazba není vše. Významnou roli hrají totiž i další podmínky úvěru a poplatky! Nemusíte zaplatit nic, ale také i několik tisíc korun. Zjistěte si také, jak u které banky můžete vkládat mimořádné vklady, některé umožňují ve smlouvě sjednat mimořádné splátky zdarma, jinde zaplatíte tisíce. Zeptejte se na podmínky slevy z úrokové sazby, banky často poskytují výhodnější sazbu například za aktivně využívaný bankovní účet, životní pojištění, nemožnost v termínu další fixace hypotéku splatit, nebo převést jinam a podobně. I tohle všechno vám může z peněženky vytáhnout peníze navíc!

Sami oslovte svoji banku, nechte si vyčíslit částku, kterou je třeba bance splatit. Pokuste se také z banky dostat sazbu, kterou vám na další období fixace nabídne.
 

Pokud se rozhodnete hypotéku refinancovat k jiné bance, musíte to své bance dle úvěrových podmínek do určitého data oznámit. S novou bankou podepíšete smlouvu o hypotečním úvěru a je to vyřešeno. Nová banka pak za vás uhradí dluh bance původní a se splácením pokračujete u ní. Nemusíte se tak obávat dvou splátek během jednoho měsíce.

 

Pro snížení úrokové sazby u vaší hypotéky mne kontaktujte.

 

PS: pokud Vám mé rady dávají smysl, přepošlete je svým přátelům